Deși cu toții avem tendința de a ne concentra foarte mult pe antrenamente și pe modul în care acestea ne pot ajuta să devenim mai în formă, mai sănătoși și mai puternici - acestea nu sunt singurul factor în atingerea obiectivelor noastre și în construirea unui stil de viață mai sănătos. Un mod simplu de a vă ajuta să vă depășiți obiectivele și să adăugați mai multă mișcare în ziua dvs. este să vă gândiți și la Termogeneza Activității fără Exercițiu, cunoscută și sub numele de NEAT.

CE ESTE NEAT?
Non-exercise activity thermogenesis (NEAT) -Termogeneza activității fără efort 
Termogeneza în afara activității de efort (NEAT) este energia consumată pentru tot ceea ce facem, în afară de somn, mâncare sau exerciții sportive. Aceasta variază de la energia cheltuită mergând pe jos, pana ceea ce avem de facut la birou sau treburile casnice. Chiar și activitățile fizice banale cresc substanțial rata metabolică. Muncitorii din agricultură și lucrătorii manuali au o NEAT ridicată, în timp ce bogăția și industrializarea par să diminueze NEAT. Studiile fiziologice demonstrează, în mod intrigant, că NEAT este modulată în funcție de modificările echilibrului energetic; NEAT crește în cazul supraalimentării și scade în cazul subalimentării. Astfel, NEAT ar putea fi o componentă critică în modul în care ne menținem greutatea corporală și/sau dezvoltăm obezitate sau slăbim. Mecanismul care reglează NEAT este necunoscut. Cu toate acestea, au fost identificați factori hipotalamici care cresc în mod specific și direct NEAT la animale. Înțelegând modul în care este reglată NEAT, am putea ajunge să apreciem că activitatea fizică spontană nu este deloc spontană, ci programată cu atenție.

DE CE ESTE ATÂT DE IMPORTANT SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ?
NEAT-ul tau contribuie în mare măsură la cheltuielile energetice zilnice totale (totalul caloriilor arse), deoarece ia în considerare toate mișcările pe parcursul zilei, în comparație doar cu caloriile arse în urma unui singur antrenament. Antrenamentele sunt în continuare extrem de importante pentru a ajuta la creșterea forței, a stabilității, a mobilității și a reglarea ritmului cardiac, dar orice miscare pe care o faci zi de zi este extrem de importanta, asta pentru că NEAT crește numărul de calorii pe care corpul tau le arde și, de asemenea, te îndeamnă să fii activ în viața de zi cu zi, reducând semnificativ riscurile de sănătate asociate cu sedentarismul. Dovezile sugerează, de asemenea, că statul așezat pentru perioade prelungite de timp poate încetini metabolismul, reduce capacitatea organismului de a arde grăsimile și, de asemenea, crește tensiunea arterială și nivelul maxim de zahăr din sânge. Așadar, dacă faci pași mici pentru a te mișca mai mult pe parcursul zilei, precum și dacă faci exerciții fizice regulate, iti poți îmbunătăți starea generală de bine și sănătatea.

BrosNor s-a interesatsi a cercetat si iti prezinta sapte sfaturi simple pentru a-ti crește NEAT-ul zilnic și pentru a te ajuta să iti mențineți corpul în formă și sănătos:

1. Urca pe scari in loc sa urci cu liftul.
În loc să tefolosesti liftul atunci cand urci undeva, urca pe scari. Vei observa in timp ca muschii fesieri, precum si cvadricepșii vor avea parte de o imbunatatire semnificativa, tonifiindu-se! De asemenea, ritmul cardiac se va normaliza in timp si rezistenta la efort va creste. Nu trebuie sa urci din prima zece etaje, poti sa faci dozarea efortului treptat si in mod repetat. Important sa faci cat de des poti acest lucru.

2, Danseaza cat poti de des.
Fiecare persoana are obiceiul de a dansa atunci cand face dus, sau gateste sau face alte treburi in casa, sau pur si simplu cand aude o melodie favorita. Ei bine, toate acestea conteaza pentru NEAT. Asadar, zambeste, pune-ti melodia favorita si lasa-te purtat de ritm, in stilul tau, chiar si atunci cand esti doar tu cu tine! Trei minute de dans neintrerupt pot sa faca minuni pentru corpul tau!

3. Stai in picioare si misca-te in pauzele publicitare sau atunci cand ai ocazia.
Data viitoare când te uiți la Netflix sau la emisiunea ta preferată de la televizor, ridică-te și mișcă-te în pauzele publicitare sau de episod. Mergi să iti iei un pahar de apa din bucatarie sau du-te doar sa te plimbi ana in sufragerie si inapoi la film, Intrerupe ciclul de a sta asezat si sanatatea corpului tau va avea de castigat!

4. Fa treburi casnice.
Fie că iti place sau nu, treburile casnice se clasează, de asemenea, ca o modalitate de a crește NEAT. Schimbarea paturilor, spălatul mașinii, prepararea ceaiului sau alergatul dimineata si seara dupa treburile cu copiii, toate acestea se adaugă ca mișcare zilnică pentru a te ajuta să devii o versiune mai sănătoasă a ta. Chiar mai bine, de ce să nu iti pui playlist-ul preferat și să dansezi în timp ce dai cu aspiratorul sau dai cu mopul? O melodie cu un tempo optimist te va ajuta să vă cresti ritmul activității și va avea beneficii mari pentru sănătate pe termen lung!

5. Plimba-te in timp ce vorbesti la telefon!
orti o discutie cu prietena ta la telefon sau cu altcneva si se pare ca dureaza destul de mult? Profita de ocazie si ridica-te si plimba-te prin incapere. Acest lucru te va ajuta atat neurologic cat si pentru mentinerea unei rate metabolice optime.

6. Mergi mai mult pe jos.
Daca poti, straduieste-te sa alegi mersul pe jos oricand ai ocazia: mergi la sala pe jos, intoarce-te de la sala pe jos, mergi la magazin pe jos, Ideal ar fi sa poti sa faci minim 10.000 de pazi zilnic, dar daca faci macar 6000 este excelent! Alege sa te misti cat poti de mult si corpul tau iti va multumi printr-o stare de bine si o sanatate imbunatatita!

7. Evita sa stai jos perioade lungi de timp!
Deși mulți dintre noi stau la birou pentru perioade prelungite la locul de muncă, poate fi benefic să intrerupi această ședere cu perioade de mișcare. Seteaza-ti un memento pe PC sau mobil si ridica-te la intervale  de timp anume pentru a te misca. Ideal ar fi la fiecare 30 - 60 de minute.

Fie ca esti la inceput de drum sau ai deja experienta in dozarea efortului si efectuarea exercitiilor sau/si a miscarii fizice, există întotdeauna loc să inveti mai multe, asadar mentine-te informat clipa de clipa, consulta specialisti si antrenori de fitness pentru a te asigura ca iti imbunatatesti abilitatile fizice zi de zi!