Am sa iti prezint azi, sapte retete usor de preparat, rapide, care sunt sanatoase si pe care eu le fac adesea, mai ales vara. Te ajuta in lupta cu caloriile, le poti prepara doar pentru tine sau pentru intreaga familie si sunt delicioase. Pe langa toate aceste avantaje, sunt incropite din ingrediente accesibile, care nu costa o avere si pe care le poti cumpara din orice supermarket. Te rog sa imi spui daca ai incercat vreuna dintre ele si ce parere ti-a lasat. Ma poti contacta prin formularul de contact de aici: CONTACT.

Asadar, sa incepem "calatoria" noastra culinara si sa ne bucuram de sapte retete gustoase, hranitoare si usor de preparat!

smothie_brosnor.jpg

1. Smothie de legume si fructe

Preferatul meu si care imi ajuta metabolismul si imi da energie fiindu-mi de un real folos in mentinerea si/sau scaderea in greutate, este smoothie-ul detoxifiant. Il prepar din cateva ingrediente, de obicei verzi si ii adaug banana pentru un gust mai dulce. La nici un smoothie nu indulcesc compozitia cu adaosuri! Gustul il "scot" doar din fructe si legume.

Pentru un smothie detoxifiant, ai nevoie de:

  • 1/4 castravete cornishon
  • 1/2 kiwi
  • 2 rondele spanac inghetat
  • 1/4 mar
  • 1/4 banana
  • 1 lingura migdale
  • 1 cana chefir
  • 1 cana apa
  • 1 bucata mica ghimbir proaspat
  • cateva frunze de menta

menta_brosnor.jpg

Cum il prepari?
Pui inainte de toate migdalele in blender si le faci pudra. Apoi, adaugi cana de chefir. Dupa ce ai curatat si ai spalat toate fructele si legumele, le adaugi in blender pe rand si lasi sa se mixeze. La final adaugi frunzele de menta si apa.
Cum se consuma?
Imediat, dupa ce l-ai preparat. Nu il lasi pentru mai tarziu si nu il iei cu tine la birou. Oxideaza si isi pierde din calitati! Il consumi imediat, ca pe o doza de vitamine concentrate.
Iti va tine de foame cateva ore bune si, consumat in mod constant, iti va regla nivelul de zahar din sange, cat si metabolismul. A! Sa nu uit: SE CONSUMA  DOAR DIMINEATA, in loc de mic dejun. NU SE CONSUMA COMBINAT CU MICUL DEJUN, ci SUPLINESTE un mic dejun. Nu se consuma seara pentru ca iti da energie si iti va fi greu sa adormi!
Eu una nu sunt o persoana matinala si nici nu pot sa mananc de dimineata, dar acest smoothie ma ajuta sa ma trezesc si ma revigoreaza in fieacare zi!

somon_migdale_brosnor.jpg
2. Carne la tigaie cu piure de migdale si cartofi cu usturoi la cuptor

Aceasta reteta recomand sa o consumi la cina, pentru ca nu e atat de bogata caloric pe cat pare la prima vedere si combinatia de elemente din ea are rolul de a calma organismul dupa o zi istovitoare! De ce am denumit-o "carne la tigaie"? Pai e simplu: pentru ca poti folosi ORICE TIP DE CARNE pe care il ai! Secretul sta in cantitate si preparare, mai putin in tipul de carne propriu-zis!  Poti sa alegi somon, sau piept de pui, sau vitel, miel sau berbecut, chiar si muschiulet de porc. Eu prefer pentru aceasta reteta somonul sau muschiuletul de porc. Pentru ca ti-am promis retete rapide si usor de preparat, am sa iti spun de pe acum, ca, desi suna complicat de realizat, se prepara foarte repede! Cantitatile prezentate de mine aici  iti sunt suficiente pentru doua portii de preparat.

Pentru aceasta reteta o sa ai nevoie de:

  • 4 cartofi albi potriviti
  • 1 muschiulet de porc sau 2 bucati somon
  • 50 g unt 80%
  • mirodenii
  • sare
  • 150 g migdale crude
  • cateva frunze de menta
  • 1 lamaie
  • putin ulei
  • 1 capatana de usturoi

Cum prepari?
Incepi cu cartofii. De preferat noi, dar, daca nu ai, merg si cei albi, obisnuiti. Ii speli bine, bine de tot, asa cu coaja, apoi ii pui la fiert. In functie de ce tip de cuptor ai, te orientezi ca sa iti masori timpii de pregatire. Eu am un cuptor obisnuit, pe gaz, care are o durata mai indelungata de incalzire, asa ca, odata ce pun la fiert cartofii, aprind si cuptorul, ca sa aiba timp sa ajunga la o temperatura optima. Il las pe foc mediu. Ma apuc acum de pregatirea carnii. Nu o sa te iau cu baituire si scufundare in vin sau alte mirodenii, dar, ar fi de preferat sa tii putin carnita in frigider cu niste sare si putine condimente, inainte de a te apuca de ea. Daca insa nu ai chef si timp, poti sa o prepari si asa direct. O sa ii lipseasca insa acea savoare anume, data de intrepatrunderea condimentelor. Dar o poti manca si asa, o sa iasa foarte buna! Eu am incercat si varianta asta, "pe fuga" dar si cea in care am lasat la baituit carnea cate 2 ore. Vreau sa spun ca da, iese mai frageda si mai aromata, dar nu e mare nenorocire nici daca o prepari asa natur! Sa zicem ca ai un muschiulet de porc de exemplu, desi eu ti-am prezentat in poza varianta cu somon, dar tie iti spun reteta cu porc, ca este cel mai accesibil si mai sanatos! ( Da, este mult mai sanatos decat "traditionalul" piept de pui si mult mai hranitor si mult mai ieftin decat un file de somon proaspat! ). Iei muschiuletul si il feliezi in felii cam de 4 centimetri latime. Pui o tigaie pe foc, in care presari sare. Nu conteaza ce fel de sare. Eu una folosesc sare grunjoasa de Himalaia. Dar poti foarte bine sa folosesti sare obisnuita, romaneasca, de la noi!
Lasi sarea sa se incinga. Stiu, aici ai o dilema, pentru ca daca nu le ai cu bucataritul, o sa ma intrebi: "de unde stiu eu cand s-a incins sarea, ca nu face nici zgomot si nici nu sare din tigaie?". Ei bine, crede-ma ca o sa iti dai seama cand s-a incins, pentru ca, de obicei, sarea are un miros specific in momentul cand ajunge la temperatura de topire in tigaie.

sare_in_tigaie_2.jpg

Pui feliile de carne pe sarea incinsa si dai focul mai mic. Acoperi cu un capac tigaia, daca nu vrei sa faci fum in toata bucataria. Lasi acolo cateva minute, pe foc mic sa se prajeasca.
muschi_porc_tigaie.jpg

Intre timp, pui migdalele in blender si le faci faina. Adaugi o lingura de ulei peste ele, o lamaie intreaga ( dar fara coaja! ) si menta. Mixezi pana se face o pasta alba si omogena. Acum, te intorci la carne si ridici capacul. Cu grija, o intorci pe partea cealalta, dar, pui si nitel unt, cam asa cat ai lua ca sa ungi o felie de paine. Presari mirodenii pe deasupra. Eu am mereu mirodenii mediteraneene, care se gasesc la orice supermarket, sau, imi cumpar rozmarin si busuioc proaspete. Ei da, cu rozmarin si busuioc proaspat e alta treaba! Dar, daca nu ai, poti sa pui si doar niste piper. Pui capacul la loc si lasi acolo sa se faca friptura, dar, ai grija sa nu uiti de ea! Partea aceea usor rosiatica din mijloc si suculenta tine de cat de mult lasi carnea in fazele astea la facut!
Scoti pasta de migdale din blender si o asezi intr-un castron, apoi o dai la frigider. Acum, carnea cred ca s-a facut. Inchizi focul, ridici capacul de pe tigaie si scoti bucatile de carne intr-un vas de Jena, cu capac, sau in orice vas termorezistent cu capac. Le pui acolo si le lasi acoperite sa se "odihneasca". Cartofii cred ca si ei sunt acum destul de fierti. Hai sa ne ocupam de ei!
somon_migdale_brosnor_2.jpg

Ii iei de pe foc, ii scurgi de apa si apoi ii lasi in apa rece cateva minute pana se mai racesc. Ii cureti de coaja si ii tai in opt. Pui bucatile de cartofi intr-un vas termorezistent, apoi pui deasupra restul de unt ramas. Cureti capatana de usturoi si tai fiecare catel de usturoi in doua sau patru, depinde cat sunt de mari. Ii presari deasupra cartofilor. Adaugi putina sare. Acoperi vasul si dai la cuptor la foc mediu. 
Cum se consuma?
Acum, e timpul sa montezi farfuriile: pui cate o lingura de piure de migdale pe farfurii, ornezi cu merisor sau migdale, eventual iei un castravete si il tai cu aparatul cu care cureti cartofii, ca sa fie felii fine si subtiri si ornezi cu ele marginile farfuriilor. Mie imi place sa pun si cateva felii de portocala decojita pe farfurie.  Astepti pana se fac cartofii acum, pentru ca nu ai altceva de facut.  Cand vezi ca au inceput sa faca, scoti capacul vasului si ii bagi la loc in cuptor ca sa capete o nuanta aurie.  Pui pe farfurii si bucatile de carne, iar cand vezi ca sunt si cartofii aurii, pui cate o lingura de cartofi pe fiecare farfurie.  Asta este tot! Pofta buna si sa imi spui cum ti-a iesit!

salata_rosii_carne.jpg
3. Salata verde cu friptura rece si rosii si castraveti

Daca ti-a mai ramas din muschiuletul de aseara si acum e rece si nu stii ce sa faci cu el ca nu iti place reincalzit, poti sa tai bucatile ramase si sa le pui alaturi de o salata verde, unde mai adaugi si o rosie romaneasca si un castravete cornishon, putin ulei de masline si niste zeama de lamaie. Poti sa pui si niste seminte de la Sanovita deasupra. Amesteci. Asta e o masa de pranz usoara si sanatoasa pentru o zi de vara, sau o cina super racoritoare! Pofta buna!

 muschi_file_brosnor_3.jpg

4. Mușchi file de porc, la tavă, cu cartofi noi și salată de roșii cu ceapă și telemea

Pentru aceasta reteta o sa ai nevoie de:

  • 1 muschi file de porc
  • 4 cartofi albi potriviti
  • 1 pacht bacon crud afumat
  • 4 rosii romanesti
  • 1 ceapa mare
  • 200 gr telemea vaca
  • sare, piper, ulei, mirodenii dupa gust

muschi_file_brosnor_1.jpg

Cum prepari?
Muschiul file de porc se prepara similar cu muschiuletul la tigaie, cu diferenta ca, il pui in tigaie intreg, nu il lasi sa se faca complet, il intorci pe toate partile ca sa se sigileze suprafata bine, apoi il scoti din tigaie si il pui intr-o tava si merge la cuptor. Ii poti adauga un pahar de vin rosu, sare, piper si de preferat cam atat. Eu una il prefer simplu, ca sa ma bucur de gustul carnii in sine. Il tii la cuptor la foc mediu, acoperit, cam 20 de minute, apoi il descoperi si il mai tii 15 minute. Daca il tii mai mult, risti sa il faci mult prea patruns si ii pierzi din savoare, pentru ca iese uscat. Pentru a-i da o prezentare "wow" dar si pentru a-i spori aroma, eu obisnuiesc sa ii pun deasupra cateva felii de bacon afumat. Obisnuiesc sa fierb inainte cartofii, si apoi sa ii bag impreuna cu carnea la cuptor. Dar, eu nu pun vin in tava, bag carnea singura, cu putin ulei de masline si jumatate de cana cu apa. Poti sa faci la fel, pentru ca este cea mai rapida si sanatoasa metoda! 
Cat stau carnea cu cartofii la cupotor, te apuci sa tai rosiile, ceapa si branza telemea ( de vaca prefer eu ), le pui intr-un castron, adaugi ulei si sare si amesteci bine! Eu mai pun si o legatura de marar tocat marunt. Dai salata la rece pana sunt gata friptura cu cartofii.

muschi_file_brosnor_2.jpg
Cum se consuma?
Servesti friptura calda, taiata felii, cu cate o lingura de cartofi garnitura si o lingura de salata. Nu, nu ca la restaurant sau cum vezi in filme, ci portii mici si calculate. Acest preparat il poti consuma la pranz, pentru ca este consistent si energizant. Daca vrei sa mananci seara, ar fi recomandat sa evit sa consumi cartofii in aceasta combinatie!

placita_brsnor.jpg

5. Plăcintă cu carne și verdețuri, cu felii de roșii și unt topit deasupra plus ceva mozzarella​​​​

Pentru aceasta reteta o sa ai nevoie de:

  • 1 pachet aluat pentru placinta
  • 250 grame carne tocata porc sau amestec
  • 1 rosie
  • 1 bucata mozarella bufala
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 legatura marar proaspat
  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 1 ou
  • 50 grame unt 80%
  • sare si piper dupa gust

Cum prepari?
Cumperi un aluat pentru placinta. Nu foietaj, ci pentru placinta. Il lasi sa se dezghete. Pui o foaie de copt pe tava, sau folie de aluminiu pe care o ungi cu putin ulei. La cuptor, ai priceput ideea, in functie de model, trebuie sa il pornesti de dinainte, ca sa ajunga la temperatura optima si sa fie incalzit omogen. Dai la cuptor tava cu aluatul pentru circa 15/20 de minute. Daca nu faci asa, aluatul de la mijloc se va incruda atunci cand pui carnea pe el si chiar daca e gustos, o sa te doara stomacul dupa ce il mananci si numai sanatos nu mai e!
Cat sta aluatul in cuptor, pregatesti umplutura. Iei 250 grame de carne tocata de porc sau amestec, o amesteci cu o legatura de ceapa verde, una de usturoi, una de marar si una de patrunjel verzi. Adaugi un ou si sare si un pic de piper.
Acum, scoti tava cu aluatul din cuptor si o lasi nitel sa se racoreasca. Amestecul preparat anterior, il asezi peste aluat.  Tai o rosie felii subtiri si le asezi frumos deasupra carnii. Tai cateva felii subtiri de unt si le pozitionezi intre feliile de rosii. Poti sa pui si mozzarella bufala sau nu. Eu pun la mijloc cateva felii. Dai la cuptor si lasi pana cand se coace carnea si aluatul devine auriu.
Cum se consuma?
Servesti de regula rece, in loc de micul dejun, sau de cina cate o felie.  Acest amestec iti ajunge pentru patru portii generoase, sau, pentru sase portii mai micute. Pofta mare!

ceafa_porc.jpg

6. Ceafa de porc la tigaie cu tarhon si garnitura de legume la abur.

Pentru aceasta reteta o sa ai nevoie de:

  • 2 bucati ceafa porc
  • 1 punga amestec legume stirfry
  • 1 punga morcovi baby-carrots
  • 1 punga mazare
  • 1 borcan mic ciuperci feliate
  • 1 cana orez brun prefiert
  • 1 plic fulgi cartofi
  • putin lapte si niste unt eventual
  • 1 sticla vin rosu demidulce
  • reductie de rodie ( gasesti in comert, sau o poti prepara din rodii proaspete )

Cum prepari?
Prepari carnea la tigaie asa cum ti-am spus sa prepari muschiuletul, cu deosebirea ca, aici pui tarhon proaspat si cateva felii de ciuperci, lasi sa se patrunda putin, apoi stingi totul cu vin rosu. Alături, prepari garnitura astfel: legumele curatate si spalate, le pui sa fiarba la abur. Eu aleg de regula o garnitură de mazăre și baby carrots congelate, pe care le prepar lent și așezat. Asortat la ele pun un orez brun cu legume tras în unt cu ierburi mediteraneene și un piure pufos de cartofi. Totul asezonat cu reducție de rodii. Poate ca iti pare cam complicat, dar, tin sa te anunt ca, pentru reteta asta, folosesc fungi de cartofi de la plic si astfel economisesc timpul pentru ferberea cartofilor, folosesc legume congelate, care se prepara mult rapid la aburi decat cele proaspete, iar orezul este din acela prefiert, care se fierbe imediat. Legumele pentru orezul la tigaie, le pun la abur impreuna cu mazarea si baby carrots si apoi le separ usor cand le pun in tigaie cu orezul. Trag la tigaie foarte putin amestecul, nu vreau sa prajesc totul ci vreau doar sa fie usor trase in tigaie.
Poate ca este o reteta mai putin sanatoasa, avand in vedere ca legumele sunt congelate si piure-ul e din plic, dar, este o reteta pe care poti sa ti-o prepari rapid cand ajungi acasa, sa arate bine, sa miroasa bine si sa fie cu totul delicioasa! In poza pusa de mine aici, ai un platou montat pentru doua persoane, din care am consumat doua zile!
Cum se consuma?
Pui cantitati mici din fiecare garnitura cand montezi farfuria, poti chiar sa imparti in doua bucatile de ceafa si astfel ai sa iti iei si la tine la pachet a doua zi din cantitatile folosite. Pofta buna!

pui_ceaun.jpg

7. Broccoli si Baby Carrots la aburi, cu pulpe de pui la ceaun

Pentru aceasta reteta o sa ai nevoie de:

  • 1 caserola pulpe pui inferioare
  • 1 punga baby-carrots
  • 1 broccoli proaspat maricel
  • 1 capatana usturoi
  • sare, piper, ulei

Cum prepari?
Aici recunosc, e mai complicat putin, dar nu foarte. Inainte de toate trebuie sa speli pulpele de pui, sa le zvanti si sa le parlesti putin peste flacara, ca sa te asiguri ca nu mai au nici un puf. Nu sunt adepta mancatului de pulpe de pui fara pielita, o consider de-a dreptul delicioasa, dar, daca tie nu iti place, poti sa o indepartezi si atunci nu mai trebuie sa parlesti carnea. 
Dupa ce ai parlit ( sau despielitat - pana si cuvantul mi se pare urat! ) pulpele de pui, le pui intr-un ceaun cu doua cani de apa, jumatate cana de ulei, sare, piper si o capatana de usturoi curatat. Acoperi si lasi acolo pe foc, la foc mic, mititel, sa fiarba si sa fiarba pret de cat are nevoie. Te mai uiti din cand in cand ca sa amesteci si sa nu se prinda de fundul tuciului.
Intre timp speli broccoli-ul, il desparti in buchetele si il pregatesti pentru fiert la aburi. Cand pulpele incep sa se rumeneasca, pui legumele la fiert in abur.
pui_ceaun_2.jpg

Cum se consuma?
Servesti fie cald fie rece, ca masa de seara. Poti sa adaugi si mujdei de usturoi, sau mamaliguta sau un sos de iaurt deasupra. Eu una insa prefer sa le mananc asa, simple, fara alte artificii. Se prepara realtiv usor si reprezinta o masa usoara, de vara, care poate fi consumata atat calda, cat si rece. Pofta mare!