1. Ce NU este Marochinaria Traditionala de Lux?
Marochinaria Traditionala de Lux NU este un tip de marochinarie obsnuit! Intr-un Studio de Marochinarie Traditionala de Lux nu gasesti un mester care sa efectueze reparatii si nici nu poti comanda un obiect de marochinarie care sa fie de fapt o copie a altei piese de la alt brand. Marochinaria Traditionala de Lux NU este un atelier de reparatii si nici o fabrica de genti!
Cum_se_face_Colier_BrosNor_1.jpg

2. De ce nu cosi la masina de cusut?
Marochinaria Traditionala de Lux presupune ca fiecare stadiu al realizarii piesei de marochinarie sa fie realizat INTEGRAL MANUAL! Cusaturile, serfuirea, pictarea, lacuirea s.a.m.d. sunt toate etape realizate doar manual, fara a folosi utilaje sau masini!

Poseta_BrosNor_in_lucru_2.jpg

3. De ce dureaza atat sa realizati o geanta din piele naturala?
In Marochinaria Traditionala de Lux exista anumiti timpi intre etapele de realizare ale unui obiect. Acesti timpi trebuiesc respectati cu strictete, pentru a oferi rezistenta si a pastra corectitudinea realizarii piesei de marochinarie. Nu se poate sari peste etape, nu se poate grabi sau omite un anumit pas. De exemplu daca se doreste o geanta sculptata manual, aceasta are mai multe etape de creatie, in mare parte, unele dintre acestea fiind doar timpi de asteptare pentru uscarea materialului sau a pregatirii acestuia. De aceea, realizarea unei piese din piele naturala, poate dura uneori si doua luni, in functie de complexitatea modelului si a tehnicilor combinate alese.

Cum_se_face_Colier_BrosNor_4.jpg

4. De ce costa atat de putin acum si pe mine m-a costat atat de mult cand am cumparat primul model, facut la comanda, pentru mine?
In Marochinaria Traditionala de Lux ai avantajul ca aproape tot ce visezi tu noaptea referitor la o creatie din piele naturala, poate capata forma ziua, prin tehnicile specifice acestui tip de marochinarie. Dar, acest avantaj, are un pret! Are pretul primei editii a creatiei. Prima creatie inseamna mult timp si multe materiale implicate in procesul de creatie! Prima creatie inseamna un tipar nou, incercari pe materiale diferite, deci costuri ridicate in primul rand datorita materiei prime folosite, inseamna esecuri la primele incercari si de asemenea si asta costa bani, inseamna un timp alocat doar acestei piese, drept urmare prioritizarea acestei creatii in detrimentul altor comenzi care ar putea sa aduca un profit mult mai usor. Urmatoarele creatii, dupa ce prima a fost definitivata, sunt doar reproduceri partiale ale primei piese, ale editiei princeps. Evident, reproducerile au un cost mult mai scazut, datorita faptului ca nu mai necesita nici atata material pierdut in procesul de creatie si nici atat timp de realizare. Tiparele sunt deja rulate, materialele sunt deja probate, deci este just ca reproducerile sa aiba un pret mult mai mic decat prima piesa pe care tu ai comamandat-o initial!

20200116_165812.jpg

5. Marochinarie Traditionala de Lux inseamna doar piele naturala, sau si alte materiale?
Marochinaria Traditionala de Lux este o tehnica in sine, este un anumit fel de realizare a obiectelor si a accesoriilor, folosind doar lucrul manual. In Marochinaria Traditionala de Lux pot fi folosite orice materiale. Desigur, termenul "Marochinerie" provine de la "marochine" care insemna piele de cornuta. Dar, cu timpul, tehnica de lucru s-a extis si catre alte materiale, pentru ca nu toata lumea isi permitea sa poarte obiecte din piei de animale, iar din toate timpurile, o piele de calitate buna, argasita, tratata corespunzator, a insemnat un cost mai ridicat. Prin urmare, marochinaria traditionala de lux si-a extins activitatea si a cuprins sub cupola ei o gama variata de materiale, incluzand aici stofe, taftale, brocarduri, jaquarduri, matasuri, voaluri s.a.m.d. . In prezent, acest stil de lucru include piese din materiale diverse, lucrate manual, respectand principiile antice de creare a unui obiect de marochinarie.

1659943339428.png

6. Este Marochinaria Traditionala de Lux parte din universul "handmade" asimilat la nivel global?
Nu! Cu siguranta NU! As putea spune "da si nu", dar, vazand in ultimii ani ce inseamna de fapt "handmade" - chestii facute de mana pe care aproape oricine le poate invata si le poate face, fara o instruire initiala si fara cursuri de specialitate, ma desig cu o oarecare aroganta chiar de acest univers al asa zisilor "creatori" de handmade! Marochinaria Traditionala de Lux NU ESTE o activitate pe care o faci in timpul liber ca pe un hobby si nici nu se realizeaza cu usurinta! Marochinaria Traditionala de Lux este o meserie, care presupune tehnici variante combinate si aplicate pentru a crea o piesa unica si durabila in timp. O copilarie intreaga am invatat de la Bunicii mei cum se fac obiectele de marochinarie folosind aceasta tehnica! A compara Marochinaria Traditionala de Lux cu "handmade-ul" e ca atunci cand vrei s amergi la coafor sa te tunzi si nu stii sa fai diferenta dintre o frizerita si un hairstylist! Diferentele sunt majore! O frizerita poate avea cursuri de baza pentru cateva tehnici, de obicei cele mai cerute in materie de tunsori si aranjat par, dar un hairstylist are o experienta de zeci de ani de studii, la institute specializate, are efectuate cursuri de perfectionare si invata constant pentru a fi la curent cu tendintele. Frizerita o sa te tunda pe bani putini ce e drept, asa cum stie ea, indiferent de ceea ce ii ceri tu! Un hairstylist o sa iti faca o diagnosticare si abia dupa aceea va alege o tunsoare in conformitate cu varsta, sexul, fizionomia, meseria ta. Asadar, intelege te rog, ca ceea ce fac eu NU ESTE HANDMADE, este o MESERIE, este o tehnica speciala, este ceva cu totul diferit de handmade! Marochinaria Traditionala de Lux este o Arta!