La "Bucharest Fashion Week" in cadrul Galei "Romanian Fashion Awards" am avut ocazia sa il intalnim pe Zoltan Lorecz, fotograf si pictor roman care a primit "Premiul pentru Cel mai bun Fotograf de Moda".
Asa cum v-am promis in articolele anterioare, revenim cu interviul pe care artistul l-a acordat pentru cititorii brosnor.com/blog
 

zoltan.jpg


Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Ce inseamna pentru tine "Premiul pentru Cel mai bun Fotograf de Moda" primit la "Bucharest Fashion Week" in cadrul Galei "Romanian Fashion Awards"?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Desi in urma cu cateva saptamani am fost premiat cu "Premiul de Excelenta in Cariera de Fotograf de Moda", cumva, distinctia conferita de catre "Romanian Fashion Awards" incununeaza toate experientele mele din fotografie de-a lungul carierei. Inca din vremea studentiei am cochetat cu moda, pentru ca in facultate am studiat scenografie si design, aceste domenii apropiindu-ma de zona fashion si oferindu-mi ocazia de a colabora cu multe case de moda din acea perioada. La acea vreme pot spune ca m-am lansat de fapt pe piata ca fotograf de moda, colaborarile pe care le-am avut contribuind la dobandirea notorietatii mele in acest domeniu. Din acest motiv, pot sa afirm ca "Premiul pentru Cel mai bun Fotograf de Moda" reprezinta cu adevarat o incununare a intregii mele cariere.

zoli_premiu_2.jpg


Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Ce sfaturi le dai tinerilor fotografi?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Orice sfat le-as da stiu ca nu-l vor lua in seama pentru ca generatiile care vin sunt putin agitate din vina societatii in care traim. Din pacate un fotograf de moda in ziua de azi se lanseaza foarte greu pentru ca revistele nu mai sunt cum erau candva, sunt din ce in ce mai putine. Inainte, te certifica ca fotograf bun o revista. Daca intrai in piata asta, automat acolo ti se dadea eticheta daca esti bun sau nu. Acum pe online este noua etapa, poate ca acolo au ocazia sa se lanseze tinerii fotografi. Sa speram ca poate o sa fie o etapa de bun augur si se va dezvolta din ce in ce mai mult.
Oricum, un sfat sincer le pot da celor care doresc sa faca o cariera din fotografie: sa munceasca, sa munceasca, sa munceasca! Sa nu aiba concedii, uneori nici familie, sa se dedice intru totul muncii lor si fotografia sa fie pe locul intai! Asta inseamna sa ajungi undeva, sa ajungi acolo unde iti propui! Ce vine repede, se duce si repede.

Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Cam cat dureaza din momentul in care te lansezi ca fotograf pana se contureaza cariera si reusesti sa traiesti din asta?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Sunt fotografi care abia s-au apucat si castiga din asta (nunti si botezuri)

Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Ma refer in fashion...

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Din fashion nu se poate trai momentan. Eu de-a lungul carierei am lucrat cu multe case de moda, dar ca fotograf am castigat mai mult din colaborari cu publicatii de specialitate si case de discuri. Un fotograf de moda trebuie sa stie sa faca fotografie pentru campanii publicitare, nu fotografii cand si cand doar ca sa castige repede un ban.

Deci din moda, la noi, nu se poate trai ca fotograf! Depinde ce numim fotografi ca si asta conteaza... - din nunti si botezuri se poate castiga mult -

Fiecare fotograf care se apuca de meseria asta si vrea sa persevereze, trebuie sa se axeze pe un domeniu pentru ca nu ai cum sa te pricepi la toate. Eu am mai prins in perioada noastra, fotografi specializati pe beauty, pe fashion, pe publicitate -insemnand fotografie de produs-, fotografie de eveniment... Asadar, trebuie sa iti alegi un domeniu, nu le poti face pe toate si sa iti iasa bine. E adevarat ca uneori esti pus in situatia sa faci mai multe, pentru ca trebuie sa traim in tara asta, normal, dar trebuie sa devii foarte bun pe un domeniu si cu ala sa mergi!

 

tabloul_inspirat_din_tragedia_colectiv_411_0.jpg

Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Ne poti spune cand are loc urmatorul vernisaj?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Intotdeauna am maxim doua expozitii personale importante in cursul unui an.
Pe la mijlocul lunii ianuarie voi avea vernisajul primei expozitii personale importante din 2018, la Constantin Tanase, dupa aceea expozitia va pleca direct la Paris, aceea fiind a doua expozitie personala importanta din 2018.


Zoltan-Lorencz.jpg

Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Care este povestea bastonului tau superb?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Ideea de baston o am de cand eram copil, cand il imitam pe Charlie Chaplin. Mai tarziu, am devenit admirator al lui Salvador Dali, care a fost un purtator de baston. Mie, ca individ, fiind zic eu, un atemporal, intotdeauna mi-a placut sa readuc la moda bastonul. Candva, acest accesoriu insotit de palarie sau de joben reprezenta emblema unui gentelman. Mi-as dori sa fiu eu acela care sa lanseze din nou aceasta moda.
Bastonul este un element care imi poarta noroc si ma defineste. De multe ori, cand stau la sevalet si pictez ma proptesc in el cand am nevoie de o linie foarte dreapta.

L-am primit de la doamna Pusa Hack de la Exotique Romania, pe care o salutam si ii multumesc mult!
Este realizat in Maroc, din argint masiv si a fost modificat special pentru mine. In interiorul bastonului port o pensula pe care o pot scoate ca element surpriza. In curand actuala pensula, care este una reala, va fi inlocuita cu una realizata din argint, la un bijutier si va fi inscripitionata / personalizata de catre mine.


  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Cristina Gazner - Cristescu, BrosNor Blog:
Un gand cald din partea ta pentru cititorii nostri la inceput de an?

Zoltan Lorencz, pictor si fotograf:
Pentru cititorii brosnor.com/blog le urez "LA MULTI ANI", noul an sa fie un an la fel de bun cum l-am avut si eu pe 2017 si sa avem mai multa incredere in noi pentru ca avand incredere in noi putem razbi in absolut orice!