Probabil că știți că pielea există de mii de ani. Ceea ce poate nu știți este faptul că ingeniozitatea umană a găsit câteva utilizări surprinzătoare pentru această "piele străveche" - unele dintre ele la limita bizarului după standardele moderne.
Poate că este mai ușor pentru noi astăzi să luăm de bună diversitatea materialelor pe care le avem la dispoziție, dar strămoșii noștri nu și-au permis acest lux. Resursele erau limitate, iar tehnologia modernă, cum ar fi plasticul și producția în masă, era inexistentă, așa că singurul mod în care au reușit să supraviețuiască a fost acela de a maximiza resursele naturale din jurul lor. În acest scop, oamenii din trecut au descoperit modalități de a manipula și prelucra pielea pentru a se potrivi unor utilizări cu adevărat neașteptate. Ce fel de utilizări? Vă invit să aflați din articolul de astăzi:

cel mai vechi pantf din lume.jpg

1. Cel mai vechi pantof din piele din lume
Cel mai vechi pantof de piele din lume a fost găsit uimitor de bine conservat, păstrat de bălegarul de oaie și de uscăciune. Umplut cu iarbă, probabil ca izolator, pantoful asemănător unui mocasin, vechi de 5.500 de ani, a fost găsit în timpul unor săpături recente într-o peșteră din Armenia.
Pantoful a fost probabil făcut la comandă pentru piciorul drept al proprietarului său, dintr-o singură bucată de piele de vacă, folosind o tehnică tradițională de marochinărie de lux, și a fost legat de-a lungul cusăturilor din față și din spate, cu un șnur din piele.
Yvette Worrall, cizmar pentru compania Conker handmade-shoe din Marea Britanie, a adăugat: "Îmi imaginez că pielea a fost mai întâi umezită și apoi tăiată și ajustată în jurul piciorului, folosind piciorul ca matriță pentru a o coase apoi".
"Mi s-a părut imediat foarte asemănător cu o formă tradițională de încălțăminte balcanică cunoscută sub numele de "opinci", care este purtată și astăzi ca parte a vestimentației regionale la festivaluri", a declarat Elizabeth Semmelhack, curator la Bata Shoe Museum din Toronto, Canada.
Cel mai vechi pantof din piele arată o conservare uimitoare
Datat cu radiocarbon în jurul anului 3500 î.Hr. în timpul Epocii Cuprului din Armenia, pantoful preistoric este comprimat în zona călcâiului și a degetelor, probabil din cauza kilometrilor de mers pe jos. Dar pantoful nu este în niciun caz uzat. Pantofii de această vârstă sunt incredibil de rari, deoarece pielea și materialele vegetale se degradează în mod normal foarte repede. Dar în acest caz, conținutul unei gropi din peșteră, supranumită Areni-1, a fost sigilat de mai multe straturi de bălegar de oaie, care s-a acumulat în peșteră după ce locuitorii săi umani din Epoca Cuprului au plecat.
De ce a fost fabricat cel mai vechi pantof de piele?
Protejarea piciorului a fost, probabil, unul dintre principalele motive pentru care oamenii au început să poarte pantofi și, cu siguranță, acesta pare să fie cazul celui mai vechi pantof din piele din lume.
În jurul peșterii armenești, "terenul este foarte accidentat și există multe pietre ascuțite și tufișuri înțepătoare", a declarat arheologul Gregory Areshian de la Universitatea din California. În plus, încălțămintea de acest fel le-ar fi permis oamenilor să facă față temperaturilor extreme din regiune - până la 45°C (113°F) vara și sub zero grade iarna - și să călătorească mai mult. "Acești oameni mergeau pe distanțe lungi. Am găsit obsidian în peșteră, care provenea de la cel puțin 120 de kilometri distanță", a spus el. Funcția încălțămintei era, evident, de a proteja piciorul, dar, de asemenea, făcea parte din ținuta pe care un trib o purta pentru a-și distinge identitatea față de altul.

tapet din piele.jpg

2. Tapetul
Odată cu apariția tapetului, pe la mijlocul secolului al XVII-lea, pielea aurită a început să împodobească casele celor mai bogați europeni. La acea vreme, Spania era considerată sursa principală pentru pielea de cea mai bună calitate de pe continent. Maeștrii pielăriei obișnuiau să pună în valoare materialul cu sculpturi realizate manual în piele și aurite cu aur de 24 de karate.
După cum consemna un individ francez în 1762, "Trebuie să recunoaștem că anumite lucrări din piele aurită din Spania și Italia nu au fost niciodată egalate în Franța. Suntem forțați să recunoaștem superioritatea lor în ceea ce privește strălucirea, frumusețea designului, măiestria și durabilitatea".

ResizedImage600293-Oldest-football-and-Gourlay-featherie.jpg

3. Mingile de golf
Credeți sau nu, primele mingi de golf au fost fabricate în Olanda, pe la mijlocul anilor 1400, din piele. Inițial, producătorii de mingi de golf au folosit un tip de piele dură și au umplut-o cu peri de vacă. Mai târziu, au trecut la pene de găină sau de gâscă. De asemenea, au vopsit pielea în alb pentru ca mingile rătăcite să fie mai ușor de găsit. Pentru că fabricarea fiecărei mingi era atât de lungă, o singură minge de golf putea costa un jucător de golf până la echivalentul a 20 USD pe bucată.

cana piele.jpg

4. Paharele de băut
Poate că pielea a fost simbolul statutului și al luxului, dar a fost, de asemenea, un material pentru toți oamenii. Pielea a fost folosită pentru a face vase de băut încă din neolitic, dar în Anglia lui Tudor, se părea că fiecare pub din Anglia era plin de căni din piele.
Aceste vase de formă ciudată au devenit cunoscute sub numele de bombarde. În zilele de dinaintea plasticului, pielea era un material ușor, dar durabil, care nu se crăpa, nu se ciobea și nu se spărgea ca sticla, cu alte cuvinte, perfect pentru atmosfera zgomotoasă din pub-uri.

5. Instalațiile sanitare
Fenicienii au trăit de-a lungul extremității estice a Mediteranei, inclusiv pe o insulă de pe coasta Siriei de astăzi. Dacă un inamic ar fi invadat partea greșită a coastei continentale, întreaga insulă ar fi putut pierde accesul la aprovizionarea cu apă dulce. Fenicienii trebuiau să inventeze un furnizor alternativ de apă. Soluția lor a fost să construiască un izvor subteran care să tragă apa din strâmtoare prin furtunuri de piele. Aceste țevi din piele excludeau apa sărată, astfel încât doar apa dulce să ajungă în izvorul insulei.

6. Dispozitivele de plutire
Se pare că pielea și apa merg bine împreună. Când asirienii aveau nevoie de dispozitive de plutire pentru navele lor, foloseau vezici de animale și plute gonflabile din piele. Aceste dispozitive antice de siguranță pe apă din 3.000 înaintea erei noastre au fost utile în timpul răsturnărilor și a vremii nefavorabile pe mare.