Dragii mei, azi, sărbătorim Sanzienele, o sărbătoare foarte veche, care NU ARE VREO LEGĂTURĂ cu Creștinismul sau Religia modernă!

Cultul obiceiului de Sanziene este unul de origine druidică. Potrivit izvoarelor istorice, unele dintre ritualurile străvechi au trecut de la druizi la daci.

Astfel, dacii și druizii sărbătoreau SOLSTIȚIUL DE VARĂ, respectiv Litha, aducand ofrande Tatălui Ceresc-Soarele și Mamei Zeiță-Pămant, printr-un Foc Sacru aprins chiar in acea noapte.

Peste această sărbătoare s-au suprapus sărbătorile Romanilor. Denumirea de "Sanziene" provine din denumirea romană "Sancta Diana", zeiţa Lunii, a inţelepciunii şi a Vanătorii in panteonul Roman.

204333794_4104499939586719_4709780711577637187_n.jpg

Preotesele Dianei sărbătoareau, după cea mai scurtă noapte a anului, inceputul creşterii nopţii şi a puterii Astrului Nocturn. Zeiţa Diana dăruia inţelepciune Preoteselor, care ştiau să culeagă in această perioadă ierburi de leac sau utile in diverse ritualuri magice. Sărbătoarea presupunea şi imbăiatul ritual, intr-o apă curgătoare, a preoteselor Dianei, a Sanzienelor, care se prindeau, goale, intr-un joc, o horă rituală.

administrator-2017-06-06-213914-dansul-sanzienelor (1).jpg

Marea Preoteasă celtică conducea un Ritual similar celui de la Romani. Erau invocați Cernunos-Zeul Cerb și Ceridven-Zeița Mamă, pentru purificare, curățare, iluminare, iertare, iubire, eliberare.

Alte popoare invocau Zeița Mamă Isis și Zeul Tată, precum și alte Zeități cum ar fi Bastet, Horus, Osiris.

tumblr_mvqtnaqg8Y1t0nojao1_1280.jpg

Tarziu, DUPĂ ce curentul creștin a luat amploare, toate aceste obiceiuri au fost considerate "păgane" și eliminate in unele locuri ca fiind "impotriva creștinismului". Astfel, sensul inițial al obiceiului care sărbătorea SOLSTIȚIUL de VARĂ ( fertilitatea și dezvoltarea recoltei precum și dezvoltarea individului, in sensul creșterii și a evoluției acestuia), a fost DENATURAT prin incercarea de "creștinizare" a vechilor ritualuri, fiind suprapusă peste acest obicei sărbătorirea nașterii lui Ioan Botezătorul.

Nașterea lui Ioan Botezătorul este tot o sărbătoare a fertilităţii, deoarece Elisabeta, mama lui Ioan Botezătorul nu putea avea copii, dar ea a dat naștere unui copil. Astfel, se sărbătorește in aceeași perioadă și Sfantul Ioan de Vară.

Azi, sărbătorim ESENȚA noastră ca FII ai Universului, ai Luminii, sărbătorim bucuria vieții, a acceptării, a iertării, a iubirii, a devenirii.
Să fim așadar senini, iubitori, ințelepți, deschiși și curați.