Origini si Etimologie

Metageitnion cum era numita de greci candva, luna August, isi are originile ca atare, asa cum o stim in ziua de azi, in istoria Imperiului Roman, cand Senatul Roman l-a recompensat pe Octavian Augustus cu denumirea unei luni în onoarea sa. In anul 8 Inaintea Erei Noastre, Imparatul Octavian Augustus a ales cea de a sasea luna, Sextilis, sa ii poarte numele. Ulterior, Imparatul Iulian a adaugat lunile Ianuarie si Februarie calendarului Gregorian, iar Sextilis/Augustus a devenit luna a VIII-a din calendarul Iulian, cel pe care il folosim si astazi.
 

octavian.jpg
 

De ce era numita August Metageitnion in Grecia Antica?

Metageitnia (in greaca veche: Μεταγείτνια, μετά + γειτονία literal schimbarea cartierului ) a fost un festival in Grecia Antica, care avea loc la Atena, in timpul lunii Metageitnion ( august / septembrie ) si era oficiat in onoarea lui Metageitnius Apollo. Luna Metageitnion a fost numita după festivalul Metageitnia, care sarbatorea schimbarea resedintei lui Tezeu de la Melite la Diomeia. Sarbatorirea festivalului in sine a decazut in timp si a fost inlocuita cu Apaturia. Festivalul a degenerat intr-o sarbatorire a migratiilor, imigrarilor, plecarilor si colonizarilor printre ionieni. Metageitnius Apollo initial era zeitatea care patrona metoikia - caminul/casa/locuinta.
 

grecia.png
 

Lucruri interesante despre luna August.

La inceputul lunii August, ziua are aproximativ 14 ore si noaptea 10, Soarele rasarind in jur de 06:00 si apunand pe la 20:00. Unul dintre cele mai cunoscute fenomene astronomice din August este Luna Albastra, care apare o data la 2 ani si jumatate si este rezultatul calculului Ciclurilor Lunare. Un alt fenomen, de data aceasta anual si uneori cu adevarat spectaculor, este curentul de meteori numit Perseide. Faza maxima a acestuia se desfasoara de regula in jurul datelor 11-15 august, cand pot fi observate pana la 70 de stele cazatoare pe ora, in conditii ideale ( senin, mai putina poluare urbana ). Din punct de vedere astrologogic, August este guvernata de Zodia Leului, un semn de Foc, Solar, puternic si dominator.

luna_albastra.jpg

In Dacia, pe plaiurile mioritice.

In traditia locala, in Romania, August a fost numit Secerar, Gustar, Maselar sau Macavei. Aceste denumiri provin de la Sarbatorile autentic romanesti, pe care dacii le-au cultivat in decursul timpului. Spre exemplu, Macaveiul este o sarbatoare care incepe in August si este respectata de oamenii gospodari pentru a le fi protejate vitele si oile de ursi. Mai poarta si denumirea de Macaveiul ursului sau Impuiatul ursilor. La Macavei, "se-nvarte frunza-n tei" si este o zi in care nu se lucreaza, nu se mulg vacile si nu e bine sa se mai culeaga teiul.
O alta sarbatoare romaneasca, lasata mostenire de strabunii nostri daci, este Obrejenia sau Pobrejenia, sarbatorita pe 6 August. Din aceasta zi, natura incepe sa se preschimbe si sa isi pregateasca solul, flora si fauna pentru toamana. Pasarile migratoare se pregatesc de plecare, gazele incep sa intre in pamant la adapost de vremea rece, iar oamenii incep sa isi schimbe straiele in unele mai groase, potrivite anotimpului rece care urmeaza sa soseasca in curand.

gandacel.jpg

Pobrejenia reprezinta hotarul dintre vara si toamna, este ultimul moment cand pot fi adunate, culese si uscate plante si fructe de leac, oamenii nu se mai scalda in rauri pentru ca apele se racesc, iar cerbii vin si le spurca, iar  calatoriile se amana pentru ca se spune ca exista pericolul de ratacire a drumului de intoarcere. Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul Soarelui in dimineata zilei de Pobrejenie, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului.
Ca la orice zi de hotar, se presupune ca se deschid Cerurile si se poate intra in comunine cu Spiritele Inalte pentru iluminare si purificare. Acum se tocmesc paznicii pentru vii si se leaga, prin magie, ciocul pasarilor pentru a nu prada viile.

pasare.jpg

De ce se mai numeste August si Gustar? Pentru ca in acesta luna se face prima gustare a strugurilor, dupa cules si mai ales, datorita abundentei tuturor fructelor si legumelor culese in aceasta perioada, care ofera un regal de arome!

abundenta.jpg

In luna August are loc secerisul si totodata incep si semanaturile de toamna. Exista credinta ca, daca infloresc trandafirii, toamna va fi calduroasa si lunga.
 

August in diverse locuri din Lume.

Anglo-saxonii numeau luna August, "Weod Monath", care inseamna luna Buruienii, deoarece este luna in care buruienile si alte plante cresc cel mai bine. August este perioada cea mai aglomerata pentru turism, deoarece in aceasta perioada se desfasoara majoritatea concediilor pentru adulti si a vacantelor pentru copii. In Marea Britanie, se sarbatoreste la 1 August, Ziua Painii Lammas, sau Ziua Recunostintei. Numele provine de la un cuvant anglo-saxon, "Hlafmaesse", care inseamna "masa din paine". Festivalul Lammas marcheaza inceputul recoltei, cand oamenii incep sa adune primele grane de pe campuri. In ziua de Lammas, fermierii obisnuiesc sa faca paini din primele boabe de grau si sa le imparta in localitate.
In timpul lunii August se desfasoara si Festivalul de la Edinburgh, o adevarata sarbatoare a Artelor Spectacolului, cu concerte live, piese de teatru, spectacole coregrafice si lirice. 

Lammas-Day.jpg

O alta sarbatoare care are loc in luna August este Data Royal National Eisteddfod din Țara Galilor Eisteddfod. Ea a aparut ca o adunare medievala de barzi si menestreli, la care participau cetateni din Tara Galilor, care concurau pentru titluri de nobili. Acest eveniment avea loc la inceputul lunii August si in prezent sarbatoreste Artele si Cultura Galeze in cadrul unui Carnaval, care se incheie cu o procesiune spectaculoasa, cu costume extravagante si acorduri estivale. 

festival.jpg

Galii sarbatoresc recolta si inceputul acesteia prin Festivalul Lughnasadh, care are loc la inceputul lui August.

296145466_2629673360496055_3749497160917407606_n.jpg

Islamicii sarbatoresc Anul Nou - Hijri in prima zi din August si, pe 18 august, Ashura, o sarbatoare care comemoreaza ziua in care Noe a parasit Arca si ziua in care Allah l-a salvat pe Moise de egipteni.

islam.jpg

Japonezii cinstesc spiritele stramsilor prin Festivalul Obon/Ullambana.

buddha.jpg

In India, se sarbatoreste Raksha Bandhan, o sărbătoare hindusă care comemorează rudenia iubitoare dintre un frate și o soră. "Raksha" înseamnă "protecție" în hindi și simbolizează dorința unei surori de a fi protejată de fratele ei. În timpul sărbătorii, o soră leagă un șnur în jurul încheieturii fratelui ei  și îi cere acestuia să o protejeze. De obicei, fratele îi oferă surorii un cadou și acceptă să o protejeze pe viață. Tot in India, in aceasta perioada, are loc si Krishna Janmashtami, sărbătoarea hindusă a încarnării umane a lui Vishnu, Krishna, zeul iubirii și al compasiunii. Sărbătorile includ rugăciuni și post.

indian.jpg

In China are loc Festivalul Fantomei Flămânde, o sărbătoare chinezească în cadrul căreia au loc ceremonii pe străzi, în piețe și în temple pentru a onora strămoșii morți și pentru a liniști alte spirite.

500px-Hungry_Ghosts_Scroll_Kyoto_2.jpg

August este ultima luna de Vara si reprezinta incheierea unui ciclu din mai multe puncte de vedere ( fizic, spiritual, astral, ocult ). Augustus - Maiestuos in latina, ne cheama sa fim asemeni Soarelui: semeti, maiestuosi, stralucitori. Acum este momentul cand ne pregatim pentru savurare, cand perceptia se domoleste si simturile se desfata, cand aromele ne inconjoara si arsita se stinge usor-usor. E momentul cand facem bilantul si intrezarim rezultatele la care am visat la inceputul anului sau, avem ocazia sa reparam erorile produse pentru a le evita pe viitor. E momentul de tihna si de placere, de odihna si de asezare, de calm si de bucurie pentru rodul muncii noastre de peste an. August inseamna culegerea rodului si acceptarea cu recunostinta a tot ceea ce vine spre noi. Sa ne bucuram maiestuosi, asadar!

abundenta2.jpg