Semnificatia Martisorului

Calendarul vechi roman si un străvechi calendar agrar dacic, consemneaza data de 1 martie ca fiind "Anul Nou".
In aceasta zi, Baba Dochia, torcea Firul Timpului si il impletea in culorile a doua anotimpuri: respectiv Negru si Alb, urzind Timpul cu nopti si zile, moarte si viata, iarna si vara.
Aceste doua fire impletite, erau daruite de Anul nou, cand pe cerul lui Martie aparea prima Luna Noua, spre a aduce Armonie si Echilibru celui care le purna in Noul An.
Astfel s-a nascut Martisorul, un simbol din strabuni, care semnifica Echilibrul dintre cele doua contraste. Doar prin Echilibru Fiinta poate avea Vigoare si se poate bucura de existenta in Armonie cu Natura.
In timp,  firul  cel negru a fost inlocuit cu firul Rosu, dar semnificatia ititiala a ramas aceeasi.

Noul An este intampinat cu Plugusorul, un ritual desfasurat cu ocazia intrarii intr-un nou an agrar, este urarea specifica "brazdei rituale de plug”.
Ulterior, dupa ce obiceiurule religioase au fost impuse peste cele traditionale, toate aceste ritualuri s-au schimbat si s-au disipat in alte sarbatori si alte date calendaristice.
Urături Colinde | Folclor moldovenesc

 Origini si Izvoare Istorice

Traditia Martisorului, este veche de mii de ani pe teritoriul tarii noastre, cu mult inainte de venirea religiei moderne pe  aceste meleaguri. Martisorul SARBATOREA, -dupa Dragobete care anunta venirea Primaverii-, innoirea, renasterea naturii si inceputul Noului An. 
Izvoarele Istorice, atesta existenta acestei traditii pe teritoriul romanesc inca din anul 7000 i.e.n., dovezi arheologice fiind descoperite la Schela Cladovei.
De asemenea, obiceiul Martisorului a fost practicat si in zona Bretcu, judetul Covasna, unde arheologii au descoperit podoabe albe si rosii, din ceramica.

Atât de tare au fost romanizați geto-dacii încât în secolul IV încă se  războiau cu romanii! Ce spun izvoarele istorice… | Cunoaste lumea

 Obiceiuri si Traditii Specifice Martisorului

La origini, martisoarele, erau niste amulete, cu diferite desene, sau sculpturi pe ele, din pietre sau ceramica, de culoare alba si rosie, care se insirau pe firul tors si rasucit din lana, alb si negru si se daruiau barbatilor, copiilor si femeilor la inceput de an, pentru a le aduce noroc, vitalitate, frumusete, fertilitate si protectie impotriva bolilor.
ENDA - Imagine şi iconografie la geto-daci

 Mai tarziu, dupa  multi ani, cele doua fire din lana erau impletite de catre femeia cea mai in varsta din familie si erau oferite tot de catre ea, fiecarui mmbru al familiei, inainte de miezul noptii, in ajunul de An Nou Dacic. Doar astfel, vigurozitatea si magia stramoseasca pea sa patrunda in trupul si spiritul celui care primea acest cadou. Snurul respectiv era legat la mana stanga la femei si prins in piept in dreptul inimii la barbati.
Astfel, "Funia Timpului" ii proteja pe oameni de toate relele.

Mai aproape de vremurile noastre, dupa primul mileniu al erei noastre, obiceiurile stravechi au pierdut din practica, fiind inlocuite cu altele. Firele negre au fost inlocuite cu cele rosii, modalitatea de oferire a Martisorului s-a modificat, acum fiind oferit de barbati catre femei si prins doar in piept, barbatii nu mai primesc Martisoare, etc.
Cu toate acestea, sunt zone in Romania, in care traditia stramoseasca s-a pastrat intocmai ca acum peste doua trei milenii in urma.

 In unele zone, Martisorul se poarta noua zile, pana la Mucenici, iar in altele se poarta intreaga luna martie.
In vechime el  era scos de cea mai in varsta femeie din familie, iar fetele care erau de maritatat, erau legate la ochi si duse in gradina, ca sa isi lege firul de martisor de ramura unui copac. De dimineata, mergeau in gradina ca sa descpere cum arata ramura copacului. Se spune ca asa ar fi urmat sa le fie si casnicia, precum ramura copacului de care au legat snurul de martisor.
De ce se leagă șnurul de mărţişorul de copac | ȚĂRĂNCUȚA URBANĂ
Femeile maritate, legau firul de martisor la fel, dar pentru a li se arata cum le va fi anul careincepe. In functie de cum arata ramura de copac, asa urma sa fie anul care a inceput.
Marțișorul, o datină antică – ADVU

Conform traditiei, dupa  Anul Nou, incepeau Zilele Babei Dochia. Cele mai capricioase si mai schimbatoare zile din an, erau intre 1 si 9 Martie.
Persoana care isi alegea o zi din aceste noua zile, trebuia sa isi asume respectiva zi. Se spune ca asa cum este ziua respectiva, asa este si Sufletul persoanei care a ales-o si ca asa o sa ii mearga si anul care tocmai a inceput.
Povesti infasurate in papusi colorate... cu Baba Dochia...de Dragobete -  Lumea lui MOMO

Oricare ar fi in prezent tendinta de Martisor si oricand l-am sarbatori, sa tinem minte ca este un obicei stravechi, cu radacini adanci in istoria poporului nostru si merita perpetuat si mai departe, in traditiile fiecarei familie.