Ultimele vorbe ale lui Gautama Sidhartha ( Buddha ), au fost:
"Urmează-ți propria Lumină!"

Nu urma pe altcineva, nu imita, pentru că mersul pe urmele altora, imitația, creează prostie! Te naști cu un potenţial fantastic de inteligență. Te naști cu Lumină în tine. Ascultă VOCEA din lăuntrul tău și EA te va călăuzi. Altcineva nu te poate călăuzi, altcineva nu poate să îți fie model în viață, pentru că TU EȘTI unic! Nu a mai existat careva care să fi fost la fel ca tine și nu va mai exista cineva care să fie exact ca tine. ACEASTA este măreţia ta, acesta este filonul tău: ești absolut, eşti de neînlocuit, ești TU însuți/însăți, nu altcineva!

Omul care urmează un model, un idol, devine fals, robot. Poate fi grandios în ochii celorlalți, dar in străfundul ființei sale e doar lipsit de inteligență. O fi el fascinant, dar asta e doar la suprafață. Zgârie-i puțin "poleiala" şi vei vedea că dedesubt este cu totul altă persoană, poate chiar opusă celei de la suprafață. Asta se întâmplă urmând pe alții.

Urmând pe alții poți să cultivi un caracter frumos, e just, însă nu poți să ai o conștiență frumoasă! De ce? Pentru că urmând prin copiere pe altul, vei împrumuta atât calitățile cât și defectele acestuia. Copiind uiți să treci prin filtrul propriei gândiri. Astfel, conștiența ta este ANULATĂ și înlocuită cu preceptele celuilalt și conduita sa! Devii doar o clonă!
Atâta vreme cât conștiența ta este lipsită de frumusețe, atâta timp cât accepți să îți anulezi propria conștiență, urmând pe altul, ești doar un sclav și nimic mai mult! Libertatea reală a Ființei tale provine din acceptarea propriului tău EU, superior, imuabil, indivizibil și unic!


Acceptând să urmezi modele, mentori, poti să îți schimbi încontinuu închisorile, poti să îți schimbi lanțurile, sclaviile, dar aceasta este departe de ideea de LIBERTATE și AUTENTIC!


De exemplu în ceea ce privește cultele religioase, poți fii hindus, sau mahomedan, sau creștin, sau jainist, dar aceasta nu te va ajuta să fii o persoană autentică și liberă, dimpotrivă, te va înrobi!

Conform spuselor lui Buddha, Înțelepciunea înseamnă să deprinzi ARTA de a trăi în Lumina PROPRIIEI CONȘTIENȚE, iar Prostia este caracterizată de deprinderea nesănătoasă de a-i urma pe alții, de a imita, de a trăi în Umbra ALTEI PERSOANE! Să trăiești astfel, înseamnă să DEVII UMBRA celui pe care alegi să îl urmezi, dar nicidecum o conștiență proprie!

Cred că trebuie să îţi specific faptul că a fi conştient este diferit de a avea conştiinţă. Conştiinţa este un aspect care trimite la dimensiunea morală din noi. Conştienţa trimite la gradul de trezire lăuntrică, la gradul de luciditate, la “a conştientiza”, la a-ţi da seama.
A te afla în stare de conştienţă înseamnă a accepta îndrumările unui Maestru, dar a-ţi urma propria ta voce interioară. fără a imita sau a te lăsa manipulat în vreun chip.

ADEVĂRATUL Maestru, CREEAZĂ Maeștri, nu adepți! Falsul Maestru te convinge să îl urmezi, să îl adulezi, să îl imiți, să fii o clonă a lui! Adevăratul Maestru își dă toată silința să te transforme într-o Ființă INDEPENDENTĂ!
Omul e dependent de secole, doar Lumina Sinelui poate deveni Soare, de aceea, un Maestru Autentic va cultiva în tine PROPRIA TA LUMINĂ și te va ajuta să DEVII. Un astfel de Maestru vrea să fii ORIGINAL, vrea să îți cultivi propria TA conștiență, fără a deveni o copie a lui. Asta înseamnă să ai un Maestru care te iubește. Un Maestru Autentic te sprijină să devii complet,  liber, autentic, INDEPENDENT!

Problema societății actuale însă este că în marea majoritate, individul nu dorește să fie liber, asumat, INDEPENDENT, original, unic! 

În societatea de consum, individul este învățat încă din primele luni de viață că a fi autentic, unic, este un defect. Este un handicap. Societatea actuală își educă indivizii să fie uniformi, cu gânduri colective, fără strălucire proprie! Unicitatea poate poate fi periculoasă în societatea de consum. De aceea, omul de rând a ajuns în situația în care își dorește să corespundă grupului, turmei. Omul din prezent se simte lipsit de busolă în lipsa unei Călăuze! Omul de rând din prezent se simte în siguranță doar cu lanț. El se simte bine doar în situația în care este dependent. În prezent indivizii sunt lipsiți de PROPRIA LOR BUSOLĂ!
Dar de ce preferă omul prezent asta? De ce conștiența lui a permis să se întâmple asta? Pentru că este mult mai comod să fii neasumat și astfel să "arunci" răspunderea pe umerii altuia! Cu cât încarci mai mult pe altul cu  răspundere, cu atât responsabilitatea ta este mai mică. Dar, procedând astfel, rămâi în zona de comfort și inteligența nativă scade sau dispare. Astfel nu te vei dezvolta! Responsabilitatea, provocarea adusă de responsabilitate creează ÎNȚELEPCIUNEA!

Trebuie să experimentezi personal viața, cu toate problemele ei. Trebuie să treci prin viață neprotejat, trebuie să îți cauți și să îți găsești drumul TĂU. Există o Cale pe care poate păși oricine, dar Drumul este diferit pentru Fiecare! Viața este un prilej, o provocare, o călătorie, o ocazie de a te descoperi pe tine.

Tristețea cea mai cumplită este că ignorantul alege întotdeauna să copieze. Cel care este lipsit de înțelepciune, alege întotdeauna scurtătura în locul Drumului anevoios dar propriu și Autentic. Și nu numai că face asta, dar mai apoi mai și vine la tine, care trudești la Drumul tău și îți dă lecții de "cum să ai succes în viață"... 

Cel mai trist este că ei sunt cei adulați, cei promovați, cei care sunt susținuți. Nu cei cu idei proprii. Nu cei cu originalitate. Nu cei autentici. Ci aceia care, copiind un model deja existent, reușesc să capete notorietate, prin prisma faptului că societatea de consum promovează valorile mergând doar pe ideea de câștig. Azi autenticitatea nu vinde. Trăim în Capitalism. În ziua de azi succesul este asimilat de mase ca însemnând a avea bani și implicit putere. Dar TU, vrei să fii "de succes", sau autentic? Alegi să imiți pentru bani? Sau să fii TU pentru TINE?

Iar lectura, iarăși, nu este pentru ORICINE. Un asemenea individ care citește despre Buddha sau despre Isus, care este şi fanatic, știi ce pricepe? El înțelege lucrurile astfel: "Buddha a atins Iluminarea, de ce să îmi mai bat și eu capul? Mai bine îi urmăresc pașii, comportamentul și îl imit. Isus a atins Nemurirea, așa că  de ce sa mai caut și eu? Mai bine devin o umbră a lui Isus. Îl urmez oriunde merge."

Dar vei deveni înțelept urmând pe altcineva? Făcând aceasta, îi interzici inteligenței tale să se dezvolte! Inteligența ta are nevoie de o viață plină de provocări, o viață aventuroasă, o viață în care există risc, imprevizibil, necunoscut. O existență derulată perpetuu într-o zonă de comfort înseamnă robotizare, înseamnă executare de ordine, dar nu înseamnă TRĂIRE! Ideea este SĂ FII, nu doar să exiști! Ideea este să îți reprezinți în viață propriile dorințe și interese. În clipa în care accepți de bună voie să imiți un model, te înrobești. Practic ești un P.R. fără simbrie. Promovezi ideile și conștiența altuia.

Fii înțelept. Doar înțelepciunea te poate salva, nimeni altcineva! Poți deveni propria ta Nirvana? Da! Cum? Ascultând de PROPRIA ta CONȘTIENȚĂ! Fii conștient! Fii un leader, nu un executant!

Urmează Lumina din tine și vei deveni LIBER. Permite-le altora să fie leader-ii tăi și vei rămâne un EXECUTANT!