zoltan.jpg

 

 

Nu vreau sa revolutionez ceva in pictura, dar cu siguranta vreau sa fac istorie. Vreau sa duc stindardul artei plastice romanesti noii generatii. Vreau ca in fiecare casa, romanii sa aiba un tablou sau o sculptura. Vreau o Romanie educata.

Zoltan Lorencz, artist roman


Expozitia de Pictură “Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri”, este un proiect la care artistul a lucrat doi ani pentru a reda viziunea proprie despre Capitala in care traim.
Vernisajul Expozitiei s-a desfasurat in foaierul Teatrului "Constantin Tanase" in compania unor invitati de onoare precum:
Orchestra Teatrului de Revista “Constantin Tănase”, dirijor Dan Dimitriu

"All’s Choir" - care au interpretat un: fragment din spectacolul “La Paris, Mon Cher!”-

 

 

Atistii lirici Madalina Constantin si Adrian Streze, actorii Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Alin Horia Manzat


Veronica Gheorghe - care a prezentat un interesant recital de poezie “De la Minulescu la Cartarescu”- si pianistul Gabi Stanescu

 

 

Oratori ai acestui eveniment plin de Lumina au fost Directorul Artistic al Teatrului de Revista "Constantin Tanase"-Vasile Muraru, Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR)- Ernest Oberlander-Tarnoveanu- , realizatorul de emisiuni de la Radio Romania Cultural si solista a "All’s Choir"- Ligia Necula, Directorul de Programe al Fundatiei DIGNITAS-Marina Luiza Cristea, criticul de arta Marius Tita si cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu.
Evenimentul s-a incheiat cu o tombola, al carei castigator, biletul cu numarul 33, a primit drept premiu o lucrare realizata de artist.

#

#


Dorind sa atraga atentia asupra insemnatatiii datei alese pentru vernisajul Expozitiei "Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri", criticul de arta Marius Tita si-a inceput discursul cu evocarea unui moment istoric ce s-a petrecut in urma cu mai bine de un veac si jumatate
" In urma cu 159 de ani, in seara zilei de 23 ianuarie, la Hotel Concordia, Ghica a ridicat un baston - ca acela pe care il are Zoltan azi - si a spus: Cuza vreau sa fie Domnul Tarii Romanesti."
Referindu-se la artistii suprarealisti, Marius Tita a reusit sa creioneze un portret inedit al pictorilor acestui curent, declarand: "artistii au viziuni si ganduri si elemente care le permit sa creeze cu magie si har".
In ceea ce il priveste pe Zoltan Lorencz, criticul este de parere ca artistul isi propune o "dezbatere suprarealista folosind culorile, tensiunea culorii, fiind nu doar un pictor ci si un om care stie sa priveasca". Marius Tita a surprins cu delicatete si prezenta Omului in lucrarile lui Zoltan si spune despre aceasta urmatoarele: "El se joaca cu proportiile, aduce personaje in prim plan, foloseste contraste cromatice si personaje umane, foloseste prezenta Omului".
Despre tema acestei Expozitii, criticul a mai adaugat "Bucurestiul care aminteste de Micul Paris... Artistul recreaza atmosfera specifica, transformand-o intr-o realitate vizibila si palpabila, armonioasa".
 


Vasile Muraru, Directorul Artistic al Teatrului de Revista "Constantin Tanase" a declarat ca este mandru ca a venit la aceasta minunata lucrare, referindu-se desigur, la lucrarea construita de catre Zoltan Lorencz si infaptuita in seara vernisajului.


Ernest Oberlander-Tarnoveanu, Director al Muzeului National de Istorie a Romaniei a identificat "vedeta" prezenta in lucrarile lui Zoltan Lorencz - Calea Victoriei. Domnia Sa a remarcat o "calitate extraordinara a artistului, anume aceea ca VEDE acolo unde profanii observa doar contururi si vede cu dragoste, farmec si viata".
Cu siguranta ca talentul exceptional al artistului in ceea ce priveste arta fotografica nu a scapat neobservat de catre domnul Oberlander-Tarnoveanu, acesta declarand in discurul sau "pictura lui pare sa treaca prin obiectivul fotografic".
De asemenea, Directorul MNIR a dorit sa mentioneze sensibilitatea prin care artistul isi creaza operele de arta precum si faptul ca acesta a reusit sa surprinda "locuri celebre sau mai putin celebre ale Bucurestilor" dandu-le "o viata noua cu o lumina stranie".
Zoltan Lorencz "ajunge sa fie cronicar consecvent in istorie" prin lucrarile pe care le realizeaza, prin intrepatrunderea vechiului cu noul, trecutului cu prezentul, meritul lui fiind acelea de "a ne aduce in interesante combinatii aceste locuri care definesc Capitala".
Domnul Director si-a incheiat discursul concluzionand:
"Opera artistului este evocatoare pentru minunata Capitala unde s-au petrecut atatea lucruri in decursul istoriei".
 


Ligia Necula, vicepresedinte al Asociatiei "Smart Art", ne-a impartasit bucuria pe care o resimte participand la acest eveniment:
"Este o mare bucurie sa va impartasim ce avem noi mai frumos: ARTA. O seara plina de Lumina!"


Octavian Ursulescu, si-a exprimat admiratia pentru arta creata de Zoltan Lorencz, declarand:
" Zoltan este un martor -al trecerii timpului nota- care innobileaza un oras ce a avut candva identitate si a fost comparat cu Parisul, numindu-se Micul Paris..Zoltan este un tanar artist foarte talentat, care surprinde Capitala, de alta data, pana in prezent"
 


"Fundatia DIGNITAS isi propune sa creeze poduri intre ieri si azi si lupta pentru castigarea demnitatii noastre ca indivizi si societate" sunt cuvintele intelepte ale Doamnei Marina Luiza Cristea, Director de Programe in cadrul Fundatiei. Domnia Sa a tinut sa sublinieze importanta pe care o are sustinerea culturii poporului roman prin promovarea valorilor si a artistilor contemporani atat in tara cat si peste granite.
De asemenea, Doamna Cristea a evidentiat si faptul ca Vernisajul artistului in cadrul Teatrului "Constantin Tanase" are o insemnatate deosebita in aceste zile, precedand aniversarea Micii Uniri din data de 24 ianuarie.


teatrul-de-revista-constatin-tanase-de-zoltan-lorencz.jpg

Cu ocazia vernisajului din seara zilei de 23 ianuarie, artisul a oferit Teatrului de Revista "Constantin Tanase" o lucrare dedicata, anticipand prin acest gest aniversarea din 2019 a centenarului Institutiei.
Cu toate ca in cadrul Expozitiei "Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri” sunt expuse lucrari care ilustreaza Capitala primei jumatati de secol XX, datorita arhitecturii prezente in cele mai multe dintre cladirile surprinse de pictor, privitorul se poate delecta si cu imagini ale zilelor noastre, reprezentari ale unor monumente importante din Capitala precum si momente pline de candoare si bucurie.


Iata ce a declarat artisul Zoltan Lorencz pentru cititorii brosnor.com/blog cu ocazia Vernisajului Expozitiei de pictura "Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri"

Cristina Gazner-Cristescu, BrosNor:
Cum a aparut ideea Expozitiei "Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri"?

Zoltan Lorencz-artist fotograf si pictor:
Personal eram de parere ca nu mai e la moda sa pictezi stradute si cladiri, dar intr-o vara, plimbandu-ma cu bicicleta, am observat multe lucruri frumoase, am vazut cum pica lumina, am simtit atmosfera... Trebuie sa observi lucrurile astea, sa fii senin, sa vezi lucrurile facute de mana Omului. Asa am inceput sa fac o pictura si a iesit interesanta, am postat o poza cu ea pe Facebook, am primit multe aprecieri si am continuat. Lucram detasat, cam o pictura pe zi, fara efort. M-a acaparat un "microb" si am inceput apoi sa prind momente din masina... Fotografiam cu telefonul instantanee din masina; parcam si ma duceam in mijlocul strazii si faceam poze pe care apoi le transformam in picturi. Uite asa am demarat acest proiect. Dupa ce am terminat treizeci de lucrari, am vandut jumatate din ele si am mai primit solicitari. Unele lucrari le-am vandut pe loc, atunci cand am mers cu ele sa le inramez. Cineva a cumparat patru lucrari pe loc: doua inramate si doua neinramate. Tot pictand, mi-am spus sa le adun intr-o expozitie.
Lucrez cate doua zile la o lucrare uneori, pe unele le pictez la fata locului, pe altele acasa. Abordez un stil modern in aceste picturi, nu e pictura clasica, e vorba despre forme, culoare... sunt detaliile care transmit un mesaj. Eu descriu momentul, ora, daca e zi sau seara, zi ploiasa, etc... Am reusit sa creez aceste atmosfere.

Cristina Gazner-Cristescu, BrosNor:
S-a remarcat ca "vedeta" lucrarilor tale este Calea Victoriei. De ce tocmai aceasta parte din Capitala si nu alta? Ce te-a atras in aceasta zona?
 

Zoltan Lorencz-artist fotograf si pictor:
Bucurestiul asta m-a atras cam tot. Nu e vorba doar de Calea Victoriei. Eu vin din Slatina, un loc drag, unde vreau sa fac un proiect asemanator.
Daca e sa ma gandesc la ce m-a atreas... Sunt povestile, barfele care se nasc la colturi: ...aici a stat Virginica care a facut cutare..., aici s-a semnat cutare.... Asta ma atrage!
Imbinarea dintre vechi si nou, reclamele care ne invadeaza, amalgamul de haos, peretii scorojiti... Detaliez lucrurile astea...
Cronici ale timpului sunt picturile mele asa cum a spus si domnul Ernest!
Acum, in prezent, poate nu inseamna mult, dar peste zeci de ani vor avea insemnatate in ochii privitorului.

Cristina Gazner-Cristescu, BrosNor:
Pe cand o expozitie similara cu Orasul Luminilor vazut prin ochii sufletului tau?

Zoltan Lorencz-artist fotograf si pictor:
Cand o sa incep sa vizitez mai des Parisul prin meseria mea. Pentru moment imi creez micul Paris unde traiesc. Sustin ideea de a ne inconjura de lucruri frumoase, altfel ne autodistrugem.

Cristina Gazner-Cristescu, BrosNor:
Stiu ca in august 2017 ai vernisat expozitia "Lucid Dreams" de la Balchik, alaturi de partenerii si prietenii nostri comuni, Fundatia Dignitas. Evenimentul vernisat la Teatrul de Revista "Constantin Tanase" din Capitala este un alt eveniment organizat de Fundatie. Povesteste-mi cum ai inceput colaborarea cu ei, ce proiecte ne pregatiti in viitor si care sunt valorile comune in parteneriatul vostru.

Zoltan Lorencz-artist fotograf si pictor:
Fundatia Dignitas este un loc care a rezonat cu ideile si aspiratiile mele indraznete. Construim impreuna ce ne propunem.
Prima expozitie am realizat-o impreuna cu sculptorul Constantin Sinescu in colaborare cu Fundatia. A fost o expozitie comuna, de bun augur. Asa s-a legat prietenia dintre noi.

Avem multe proiecte de facut, urmatorul fiind mutarea acestei expozitii la Paris, ca sa vada Parisul cum traieste Omul din Micul Paris. Sunt foarte multi romani acolo care au un interes foarte mare sa vada aceasta expozitie. Majoritatea care au apucat perioada buna a Capitalei Romaniei si mai traiesc si azi, vor fi incantati sa vada aceasta expozitie.
Vreau sa promovam Bucurestiul intr-o lumina frumoasa, sa creem farmecul de odinioara, sa infrumusetez locul... Poate in acest fel intarim ideea de "Micul Paris"... Fiecare daca contribuie cu partea lui, dezvolta o idee. Poate asa impulsionam autoritatile sa renoveze cladiri de patrimoniu, sa creeze locuri placute in Capitala... O Calea Victoriei pietonala, cu terase, galerii de arta, magazine de moda...cu artisti ce picteaza la sevaletele lor... O atmosfera ca pe Champs Elysee...
Promovand pe Facebook ceea ce am pictat, am provocat alti tineri pictori sa picteze peisaje citadine. Asadar, se poate propaga activitatea aceasta.

Cristina Gazner-Cristescu, BrosNor:
O ultima intrebare. Eu o sa spun atat: "LUMINA STRANIE". Evoca-mi, te rog, in cateva cuvinte sentimentele tale...

Zoltan Lorencz-artist fotograf si pictor:
Eu am zis ca Lumina ma calauzeste de mic copil, daca lumina pe care o vede toata lumea e o lumina care nu s-a schimbat de mult. Este partenerul meu care imi creeaza atmosfera in picturi.
N-am tinut cont de ore in picturile mele. Lumina m-a calauzit fie ceata, fie ploaie...o regasesti la orice ora daca vrei sa o descoperi. Nu trebuie sa o cauti, trebuie sa o lasi sa vina de la sine si sa te calauzeasca.
In picturile mele gasesti Lumina in felurite ipostaze: farurile masinilor, reclame, cerul in diferite variante si culori... Te domina rozul. Rozul predomina, iti da o stare de bine, de optimism.
De obicei, pictorul introduce in picturi gri-ul. Eu inca din scoala m-am opus acestei idei. Prin faptul acesta am creat un stil propriu ce se poate asocia cu mine: acel roz care reprezinta optimismul meu.


Sigla-small1_1.jpg

 

 

"Credem într-o Românie care depășește granițele prejudecăților naționale și internaționale și se re-construiește cu optimism și viziune" -.Fundatia DIGNITAS

 

 

AFIS-LORENCZ.jpg

"Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri" este un proiect cultural al Fundatiei DIGNITAS, integrabil in programul Centenarul Marii Uniri de la 1918 si Romania la Presedentia Consiliului Uniunii Europene ( 2018-2019 ).
Expozitia de pictura a artistului Zoltan Lorencz este organizata de catre Fundatia DIGNITAS impreuna cu artistul, in parteneriat cu Teatrul de Revista "Constantin Tanase” si Primaria Capitalei.
In decursul timpului, Fundatia DIGNITAS a demarat numeroase proiecte, implicandu-se in mod activ in viata sociala, culturala si politica din Romania, cu un scop bine definit, acela de a reface demnitatea romanilor din tara si de peste hotare.
Inca de la inceputurile saleFundatia DIGNITAS a desfasurat un program permanent de sustinere a artei contemporane din Romania, promovand artisti si tinere talente prin organizarea de evenimente culturale menite a dezvolta gustul pentru valorile autentice si estetic.
Fiind un deschizator de drumuri, in 2017, Fundatia a organizat primele doua evenimente artistice in afara tarii, la Balchik, in Bulgaria.
Unul dintre evenimente a fost vernisajul expozitiei de pictura si desen a artistului Victor Ceban-"Victor Ceban-un spirit international al Estului", expozitie ce a avut loc la Castelul Reginei Maria, cel de al doilea eveniment fiind Expozitia de Pictura intitulata "Lucid Dreams" care s-a desfasurat in cadrul "Art Gallery" de la Muzeul de Arta, unde Zoltan Lorencz a prezentat lucrarile sale minunate.


Se cuvine sa amintim sustinerea prietenului si partenerului nostru, fotograful profesionist Stefan Ovidiu, prin a carui deosebita amabilitate brosnor.com/blog beneficiaza de fotografiile din cadrul evenimentului. Mii de multumiri!


Vernisajul Expozitiei "Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri" mi-a daruit mai mult decat o poate face un simplu vernisaj de pictura. M-am simtit ca Acasa in seara evenimentului, pentru ca am simtit acea caldura si familiaritate printre oameni care sunt legati de aceleasi crezuri si idealuri, oameni care stiu cum sa foloseasca uneltele lasate in slujba lor si au puterea de a crea frumos prin intelepciune.

Sa simti reunite atat de multe suflete si sa intelegi la unison mesajul transmis de Artist prin Lucrarea sa este un fapt divin si maiastru pe care numai un moment unic ti-l poate darui in viata, atunci cand Divinitatea hotaraste ca esti demn sa il primesti si sa il duci mai departe,
Imi doresc sa duc mai departe cu mine mesajul lui Zoltan din aceasta expozitie si va indemn si pe voi, dragi cititiori ai blogg-ului meu sa vizitati expozitia artistului pentru a VEDEA dincolo de contururile cenusii ale metropolei in care ne ducem Existenta.

Expozitia este deschisa pana la finalul lunii februarie, dupa care, va urma calea Parisului, in acest an fiind vernisata in Orasul Luminilor.


muzele.jpg

 

 

Sunt un calator in timp si menirea mea in aceasta viata este sa opresc timpul intr-o imagine - Zoltan Lorencz